Het proces
Het produceren van biogas is een ingewikkeld proces dat hieronder eenvoudig en stap voor stap wordt uitgelegd: van organisch restproduct tot biogas, van biogas tot groengas, bio-CNG of bio-LNG.
Uiteindelijk blijft ons eigen restproduct over, dat gebruiken we als een waardevolle organische meststof en grondverbeteraar.
Restproducten
We recyclen de organische restproducten van bedrijven. Denk hierbij aan fruitschillen, cacaodoppen en flotatieslib. We slaan de producten op in onze loodsen. We mengen de vaste en vloeibare producten, voordat ze de vergister in gaan. De perfecte verhouding zorgt er namelijk voor dat wij zoveel mogelijk gas produceren.
Meer weten over de verwerking van restproducten? Bekijk de animatie video hiernaast of ga naar Inkoop restproducten.
Vergisting
In de biogasinstallatie wordt organisch afval, vaak in combinatie met dierlijke mest, door bacteriën afgebroken. Dit doen we met grote geïsoleerde en geroerde tanks, die voorzien zijn van een gasdicht dak. In dit proces ontstaat biogas.
Groengas
Door de vergisting van de restproducten ontstaat biogas. Biogas zelf is nog niet zuiver genoeg om te gebruiken. Eerst wordt het in een opwaardeerinstallatie door middel van een membraanfiltertechniek opgewerkt naar aardgaskwaliteit. Dit is geen fossiel gas, maar gas vanuit hernieuwbare grondstoffen, met andere woorden: groengas. Het groene gas heeft nu dezelfde waarden als aardgas. Je kunt ermee koken of je huis verwarmen.
Fossiel aardgas is een eindige grondstof en heeft een hoge CO2-footprint. Groengas dat wordt geproduceerd vanuit hernieuwbare grondstoffen is een stuk duurzamer.
Schone brandstof
Groengas is er ook in de vorm van schone brandstof voor transport. Dan is het gecomprimeerd (bio-CNG) of vloeibaar (bio-LNG). Beide zijn duurzame alternatieven voor fossiele brandstof.
Bio-CNG staat voor ‘bio-Compressed Natural Gas’. Hier rijden vooral auto’s op. Bio-LNG staat voor ‘bio-Liquid Natural Gas’. Hier rijdt vooral zwaar transport op, zoals vrachtverkeer of scheepvaart.
Schone brandstof dat geproduceerd is uit hernieuwbare grondstoffen levert een grote en positieve bijdrage aan de energietransitie.
Meststoffen
Na de vergisting blijft er nog een natte stof over van de restproducten. Ook dit heeft waarde. We drogen de natte stof zodat het omgezet kan worden tot mestkorrels. De mestkorrels zijn goed voor de vruchtbaarheid van landbouwgrond.