skip to Main Content

Gasproductie bij Peters Biogas met 20% gestegen door nieuwe membranen

Membranen

Met het plaatsing van extra membranen bij de groengasinstallatie van Peters Biogas Luttelgeest is de totale groengas productie met 20% gestegen.

Wat is een membraan?

Zie een membraan als een soort rietje waar biogas doorheen wordt geperst”, vertelt Pieter Peters, plantmanager van Peters Biogas Luttelgeest (onderdeel van BioValue BV). Het rietje laat op molecule basis stoffen door. In biogas zit methaan (CH4) en stikstof (CO2). De wanden van de rietjes/membranen scheiden deze stoffen zodat er zuiver en schoon groengas overblijft. Het CO2 wat overblijft gaat naar omliggende glastuinbouwbedrijven.

Totale upgrade

Peters Biogas gebruikte al zo’n 60 membranen tijdens het proces van biogas naar groengas. Er zijn in totaal 10 nieuwe bij gekomen. Één membraan nu is wel 70% effectiever dan 4 jaar geleden. Hierdoor stijgt de productie aanzienlijk, tot wel 20%! Pieter vertelt hierover: “Doordat we nu meer biogas kunnen omzetten gaat het hele proces op de schop. Omdat we meer willen produceren, moeten er ook meer organische restproducten in de vergister. Het is nu zelfs zo dat de vergisters in hun volle potentie werken, dat kan ik alleen maar mooi vinden!” 

Over Peters Biogas Luttelgeest

Peters Biogas Luttelgeest is onderdeel van BioValue BV. De biogasinstallatie produceert al sinds 2007 en heeft nu een productiepotentie van 10 miljoen kuub groengas per jaar! Meer weten? Ga naar Peters Biogas