skip to Main Content

Uniek financieringspartnerschap met STX Group die bijdraagd aan de strategische doelen en het lange termijnsucces van BioValue.

Op 15 februari is het persbericht rondom een toonaangevend financieringspartnerschap met STX vrijgegeven. Lees het nieuwsartikel hieronder. 

STX Group, een toonaangevend mondiaal bedrijf in de handel van milieugoederen en klimaatfinanciering, kondigt vandaag een financieringspartnerschap aan met BioValue, een belangrijke Nederlandse producent van biogas, voor de bouw en ontwikkeling van de biogasinstallatie Groengas Cothen. De nieuwe installatie voegt minstens 80 GWh hernieuwbaar aardgascapaciteit per jaar toe. Deze strategische zet sluit aan bij de missie van STX Group om de energietransitie te bevorderen en onderstreept de herdefiniëring van marktdynamiek ter bevordering van projectontwikkeling binnen de sector voor hernieuwbare energie.

De financiering door STX Group zorgt ervoor dat BioValue toegang heeft tot cruciaal kapitaal, maar biedt ook flexibiliteit door potentiële beperkingen van vaste afnameprijzen te vermijden. In samenwerking met Nationaal Groenfonds als de junior financier, gaat STX Group verder dan traditionele afnameovereenkomsten: dit financieringsmodel biedt BioValue blootstelling aan de ontwikkelende biogasmarkt, wat bijdraagt aan hun strategische doelen en langetermijnsucces.

“Dit akkoord markeert een belangrijke mijlpaal in de biogassector en toont onze capaciteit om innovatieve financieringsoplossingen te initiëren,” zegt Sead Keric, Managing Partner van Renewable Gas bij STX Group. “Door de operationele expertise van BioValue te combineren met onze klimaatfinancieringsmogelijkheden, stellen we biogasproducenten in staat zich te concentreren op waar ze het beste in zijn, terwijl ze de ontwikkelingsuitdagingen aanpakken. Gezien de ontwikkelende aard van de biogasmarkt en de illiquide, minder transparante markten, is er dringend behoefte aan alternatieve financieringsoplossingen.”

“Als een toonaangevende onderneming in de biogassector met verscheidene installaties verspreid over Nederland, zetten we ons onverminderd in om de dringend benodigde nieuwe capaciteit te ontwikkelen. Dit in overeenstemming met de Nederlandse doelstellingen voor biogas en de Europese ‘Fit for 55’-richtlijnen,” zei Ids Schaap, Algemeen directeur en oprichter van BioValue. “Onze inzet voor het verlagen van CO2-emissies en het beperken van milieu-impact sluit perfect aan bij het streven van STX Group naar het promoten van duurzame praktijken binnen de hernieuwbare energiebranche.”

Uit het meest recente EBA-rapport blijkt dat de productie van biogas in Europa in 2022 met 20% is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Desondanks is de EU-afhankelijkheid van geïmporteerd aardgas gestegen van 83% naar 97%. In een tijd waarin de roep om duurzaamheid wereldwijd klinkt, krijgt de biogassector steeds meer voet aan de grond, met een toenemende vraag en capaciteit in de industrie, ondanks de uitdagingen bij de ontwikkeling van projecten.

De Europese Commissie heeft als doel gesteld om tegen 2030 35 bcm aan duurzame biogasproductie te verwezenlijken, als een essentieel onderdeel van REPowerEU. “Hoewel we de recente erkenning van het Europees Parlement voor de rol van biogas in het decarboniseren van de transportsector toejuichen, zou het opstellen van een rechtvaardig en omvattend wetgevingskader voor het erkennen van de rol van hernieuwbare brandstoffen verdere voordelen voor de markt opleveren,” merkte Keric op.

Over STX Group

STX is een vooraanstaande wereldwijde handelaar in milieugoederen en leverancier van oplossingen voor het klimaat. Al ruim 25 jaar zijn onze teams toonaangevend in de wereldwijde verschuiving naar een economie met lage CO2-uitstoot. Door expertise in het nauwkeurig waarderen van vervuiling en emissies te gebruiken, heeft STX bijgedragen aan het opbouwen van vertrouwen in marktgedreven oplossingen voor de decarbonisatie van de economie.

Met zijn handelsactiviteiten en bedrijfsklimaatoplossingen zorgt STX ervoor dat er financiering gaat naar honderden en duizenden projecten die de wereld groener maken, terwijl het tegelijkertijd bedrijven voorziet van gecertificeerd bewijs van hun inspanningen voor milieuvorderingen.

Na de overname van Vertis en haar dochteronderneming Strive in december 2021, telt de STX Group nu bijna 500 werknemers uit meer dan 50 landen. Met het hoofdkantoor in Amsterdam, Nederland, heeft STX Group wereldwijd 13 kantoren en een jaarlijks handelsvolume van meer dan 4 miljard euro.

Voor meer informatie, bezoek stxgroup.com.

Over BioValue

BioValue is een pionier op de Nederlandse biogasmarkt met meerdere installaties door het hele land. Door het produceren van duurzaam groen gas uit organisch afval draagt het bij aan de vermindering van het gebruik van fossiel gas en daarmee aan het verlagen van CO2-niveaus in de atmosfeer.

Het doel is om de impact te vergroten door zoveel mogelijk hernieuwbare energie te produceren. Momenteel richt BioValue zich voornamelijk op de productie van Bio-LNG. Het bedrijf speelt een actieve rol in de ontwikkeling van ‘s werelds grootste bio-LNG-installatie, gelegen in de dynamische haven van Amsterdam.

Voor het komende jaar verwacht het bedrijf een groei naar een geschatte productie van meer dan 300.000 MWh aan groen gas en Bio-LNG per jaar.