skip to Main Content

BioValue gaat groen gas produceren in Cothen!

De acht veehouders van Groene Energie Kromme Rijn en Heuvelrug samen met Ids Schaap, eigenaar van BioValue.

BioValue neemt de al deels gebouwde biogasinstallatie in Cothen over. De naam van het bedrijf wordt: Groengas Cothen BV. Vanaf eind 2023 gaan we hier 8 miljoen kuub groen gas produceren, dat is genoeg voor het verwarmen van zo’n 6.800 woningen.

8 agrariërs zijn het project begonnen

Groene Energie Kromme Rijn en Heuvelrug BV is een samenwerkingsverband tussen 8 veehouders uit de regio. Ze zijn in 2009 gestart met het project in Cothen om groene energie te produceren door het vergisten van rundveemest en organische restproducten. Hiermee willen ze hun bedrijfsvoering verduurzamen en door de krachten te bundelen kunnen ze een hogere CO2-reductie realiseren.

Het beheren en bouwen van een biogasinstallatie is een opdracht waarbij er met veel perspectieven en technische ontwikkelingen rekening moet worden gehouden. Wanneer je hier niet 100% focus op hebt, loop je al snel achter de feiten aan. Daarom besloten de agrariërs om het project uit handen te geven.

Overname door BioValue

De lokale veehouders zochten een bedrijf met expertise, ervaring en bewezen kwaliteit voor een samenwerking. Dit hebben ze gevonden in BioValue. Wij hebben vaker een biogasinstallatie overgenomen die al in aanbouw is. Bijvoorbeeld Schoongas Sint Nicolaasga en Peters Biogas. Dit zijn voor ons waardevolle projecten en dragen bij aan de groei die we met het bedrijf willen doorzetten.

Daarom is na meerdere overleggen de kogel door de kerk. BioValue en Groene Energie Kromme Rijn en Heuvelrug BV gaan samenwerken aan het project Groengas Cothen!

Tekening van het project Groengas Cothen. Twee loodsen met daarachter drie silo's.

Over Groengas Cothen

De eerste bedrijfshal staat al. Nu bouwen we verder aan een ‘derde generatie biogasinstallatie’. Dat betekent dat alle bedrijfsprocessen inpandig en onder strikt gecontroleerde omstandigheden plaats vinden. Hierdoor kunnen we nog beter voorkomen dat er overlast ontstaat en het proces optimaal uitvoeren.

De installatie levert een significante bijdrage aan duurzame energie in de omgeving. Hij gaat op jaarbasis 8 miljoen kuub groen gas produceren, daarmee kun je ruim 6.800 woningen voorzien van gas. Omgerekend naar elektriciteit is dat 73 gigawattuur, om dat op te wekken hebben je ongeveer 70 hectare aan zonnepanelen nodig.

De verwachting is dat Groengas Cothen eind 2023 operationeel is.

Bekijk eens de andere projecten om een beeld te krijgen van wat we doen.